nb-arkivportal

SØG

Direkt zum Seiteninhalt

1967-Nordalshallen

Før NB (1909-1969)

Opbygning og indvielse af Nordalshallen i 1967

Igennem mange år måtte idrætsglade Nordalsingere leve med savnet af en idrætshal, når de skulle dyrke deres idræt. Nord-Als var oprindelig et bondesamfund, og det var først, da Fabrikant Mads Clausen med grundlæggelsen af sin store verdensomspændende virksomhed Danfoss ændrede på befolkningssammensætningen og tiltrak mange medarbejdere fra bysamfund nær og fjernt fra Als, at behovet for faciliteter til udøvelse og støtte af idrætten opstod.
Det var derfor ganske naturligt, at det netop blev Mads Clausen og Danfoss, som påtog sig opgaven med at skabe grundlaget for et Idrætscenter i en størrelsesorden, som kunne opfylde lokalbefolkningens ønsker.

Nord-Als Idrætscenter fik sin spæde start, da Fabrikant Mads Clausen ved Danfoss' 25 års jubilæum den 3. juli 1958 oprettede Idrætsfonden for Nord-Als ved udstedelsen af et gavebrev.

Hensigten hermed var at skabe muligheder for en lang række idræts-og fritidsaktiviteter for befolkningen på Nord-Als, og gavebrevet bestod af et stort grundstykke samt den tilliggende Nordborg sø.

Der blev anlagt et stadion med tilhørende boldbaner. Og i november 1960 blev grundlaget til den første idrætshal lagt, idet der i anledning af ansættelsen af medarbejder nr. 5000 på Danfoss blev doneret kr. 250.000.
Mange Nordalsingere bidrog til arbejdet med opførelsen af den første idrætshal såvel med penge som mange frivillige arbejdstimer, og i 1967 blev den første idrætshal samt cafeteria og omklædningsrum indviet. I de år kunne man virkelig tale om at løfte i flok, og rigtig mange indbyggere på Nord-Als ydede i disse år en stor indsats til gavn for egnen og dens beboere.

Ganske mange idrætsglade Nordalsingere har gennem årene kunnet glæde sig over, at deres indsats og frivillige arbejde med at bidrage til opførelsen af den første idrætshal også har haft stor betydning for dem selv, og stadig kan man møde talrige endnu aktive idrætsudøvere, der bruger Nord-Als Idrætscenter i deres dagligdag, det center, de selv bidrog til med deres frivillige arbejdskraft eller diverse beløb, såfremt de ikke selv kunne afse tid eller kræfter hertil.
Dette sås måske bedst ved fremmødet ved 50 års jubilæet i oktober 2018, hvor mange mødte frem for at
fejre det populære Center og mindes de forløbne 50 år samt dengang, de selv gav en hånd med.

Man kan beklage, at Fabrikant Mads Clausen desværre ikke selv oplevede at se det flotte nye Idrætscenter stå færdigt, idet han afgik ved døden i 1966.
Efter yderligere 10 års forløb opstod ideen med en svømmehal, og i 1978 kunne en flot svømmehal, et nyt cafeteria samt flere omklædningsrum indvies og tages i brug af glade borgere og de mange gæster, som også besøgte Nord-Als.

Atter skulle der gå næsten 10 år, inden den næste udvidelse, denne gang med opførelsen af hal 2, gymnastiksal, keglebaner samt en række mødelokaler samt sovesale, og nu kunne man virkelig tale om et rigtigt idrætscenter med alt, hvad der hørte til et moderne velfungerende af slagsen.
Efterfølgende så et motionscenter dagens lys, ligesom køkkenfaciliteterne oplevede en kraftig og stærkt tiltrængt udvidelse .
Man skulle frem til året 2003, inden der blev opført en hotel-fløj i tilknytning til Idrætscenteret, men så kunne man også betegne Nord Als Idrætscenter som et virkelig velfungerende og meget moderne center med alt, hvad der hører sig til, for at brugerne kunne føle sig godt hjemme, når de skulle dyrke forskellige former for idræt.
Nord-Als Idrætscenter er virkelig blevet mødestedet for såvel egnens indbyggere som for en stor del af resten af Danmark, og også Nordtyskland har mulighed for, at dets indbyggere kan benytte de mange gode idrætsfaciliteter til diverse træningsophold, især når formen skal pudses af op til de kommende sæsoner.

Også egnens skoler samt en lang række ældreklubber og organisationer nyder godt af Centeret, og dagen igennem lige fra den årlige morgen til langt op ad dagen foregår der en stærk trafik, når de mange brugere færdes til og fra Idrætscenteret for at benytte sig heraf.

Endelig benyttes Centeret også til en lang række møder og konferencer for Sønderborg kommune samt det lokale erhvervsliv.
En række dygtige og kreative ledere har gennem årene fungeret som ledere eller bestyrere af Nord Als Idrætscenter, og her skal bl.a. nævnes personer som Palle Jørgensen, Knud Møller, Tommy Enevoldsen,
Poul Erik Mikkelsen og sidst men ikke mindst Theodor Munch Knudsen, som efter 23 år som chef for Nord- Als Idrætscenter sagde farvel, da han i forbindelse med 50 års jubilæet tog afsked med den arbejdsplads, han i så mange år lagde sine kræfter i.
Det seneste skud på stammen, hotellet, som er meget smukt beliggende ned til Nordborg sø med en meget smuk udsig har været en god nyskabelse og benyttes af såvel turister som håndværkere og en lang række private.

Endelig bør det nævnes, at Nord-Als Idrætscenter med sine gode og velfungerende faciliteter formår at håndtere arrangementer med deltagelse af helt op til ca. 1200 spisende gæster. Her skal bl.a. nævnes den årlige Frivillighedsdag arrangeret af Sønderborg Kommune, hvor en række politikere og ansatte står for betjeningen af de mange gæster (ca. 1200 mennesker}.
Det nyeste udspil fra Nord-Als Idrætscenter og dets bestyrelse og den nye chef for Centeret, Jens Christian Hansen, er de offentliggjorte planer om en stor kommende Multiarena, som vil skabe helt unikke forhold for dets mange brugere. Der foreligger to skitser til henholdsvis 18 og 34 mio. kroner, og det skal blive meget interessant at følge udviklingen. Vedtages opførelsen af en sådan Multiarena vil der skabes helt enestående forhold med muligheden for at dyrke udendørs idræt på helårs basis, hvilket selvsagt vil byde udøverne på stærkt forbedrede muligheder med overdækkede baner.

Jo, på Nord-Als arbejdes der virkelig på at følge med en udvikling, som forgængerne med deres fremsyn og enestående energi har skabt for eftertiden. Ja ikke blot at følge med men så sandelig at udvikle og videreføre dette store behov til gavn og glæde for den idrætsinteresserede befolkning.

Carl Erik Rasmussen


WeiterPlayZurück

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü